Jajka po wiedeńsku

Składniki

2 jajka

¼ łyżeczki masła

Sól i pieprz

Wykonanie

Wbijamy dwa jajeczka do szklanki, takiej z grubym dnem, co nie pęknie we wrzątku, może to też być słoik. Lekko solimy, pieprzymy, dodajemy masło. Wstawiamy do garnka z wodą, która będzie sięgać tak ciut wyżej, niż poziom jajek. Gotujemy do czasu, aż białko się zetnie, a żółtko wciąż będzie płynne.

Można posypać szczypiorkiem. Masło można pominąć.

Kuchnia Klemensa jajko po wiedeńsku
Kuchnia Klemensa jajko po wiedeńsku

P.S. Ciężko potem odmyć szklankę, ale warto, dla tego smaku… 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Chleb żytni na zakwasie

Zaczyn:150 ml wody150 g mąki żytniej typ 7202-3 łyżki zakwasu (może być prosto z lodówki) Na drugi dzień:Mąka żytnia typ 720 – 150 gMąka żytnia typ 2000 – 200 g2-3 łyżki zakwasuWoda – 200 mlŁyżka soliPestki, nasiona, etc. Wykonanie

Czytaj więcej

Wegańskie curry

SkładnikiMleczko kokosowe (puszka)Odrobina oliwy1 Cebula3-4 ząbki czosnkuImbir mielonyPrzyprawa indyjska (np. garam masala)CurryKuminKminekSólChilliKurkumaCurryFasola biała (puszka)Fasola czerwona (puszka)Pomidory krojone z puszkiMasło orzechoweMiód Wykonanie

Czytaj więcej
Curry dyniowe

Curry dyniowe

SkładnikiDyniaDuża cebula2-3 ząbki czosnkuKawałek papryczki chilliPuszka ciecierzycy3 garście szpinakuBulionPomidory w puszce, krojoneMleczko kokosoweKawałek imbiruPrzyprawy: kurkuma, curry, pieprz, sól, kumin, papryka ostra i słodka, garam masala, oliwa.

Czytaj więcej